hívjon minket +36 1 260 7979 vagy Kattintson ide ha inkább üzenetet szeretne küldeni

A kosár üres
Ingyen szállítás 30 000 Ft rendelési érték felett.
Élettartamra szóló garancia - tekintse meg a részletes tájékoztatást »

www.levenhuk.hu » Hasznos információk » A Mars a Naprendszer egyik bolygója

A Mars a Naprendszer egyik bolygója

A Mars a Naprendszer egyik bolygója A Mars bolygót a háború római istenéről nevezték el. Manapság a tudósok és amatőr csillagászok körében a legkedveltebb bolygók közé tartozik. Ez nem is csoda, hiszen a Mars, ez a Földdel szomszédos bolygó, elég közel helyezkedik el hozzánk, legalábbis kozmikus méretekkel mérve. Teleszkópon keresztül könnyen megfigyelhető. Űrmissziót minden különösebb gond nélkül el lehet oda küldeni. A tudósok már nagyon régóta tanulmányozzák ezt a bolygót, ezért elég sokat is tudunk róla. Ebben a cikkben néhány érdekes tényt gyűjtöttünk össze a Marsról.

Távolsági sorrendben a Mars a Naptól kiindulva a negyedik bolygó a Naprendszerünkben. Sem a mérete, sem a tömege nem szembetűnő. Átlagos bolygónak mondható. A planétát körülvevő atmoszféra igen vékony, a felülete rendkívül egyenetlen. A Marson vannak hegyek, völgyek, de még kráterek is. A holdjait, a Phobos-t és Deimos-t is jól ismerjük. Úgy tartják, a Phobos valamikor a jövőben bele fog zuhanni a Marsba, mivel minden évben egy kicsit közelebb kerül hozzá. Vagyis a Mars idővel el fogja pusztítani az egyik holdját. A Demios azonban nagy valószínűséggel megmenekül, mert az viszont minden kétséget kizáróan távolodik a Marstól.

Mars: érdekes tények gyermekeknek

Térjünk vissza a Marshoz és a vele kapcsolatos tényekhez, amelyek a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt érdekesek lehetnek.

  1. Gyakran hivatkoznak rá „vörös bolygó” névvel a felületén előforduló, jelentős mennyiségű vas-oxid színe miatt. A vas-oxid pora a légkörbe is bekerül, ezért látszik a Mars vörös színűnek.
  2. A Marson rengeteg kráter található. Ezek közül a legnagyobb az Északi-sarki medence, amely a bolygó felszínének 40%-át fedi le. A kráter valószínűleg úgy keletkezett, hogy egy darab, körülbelül a Plutó méretével megegyező nagyságú test csapódott bele.
  3. A Marson van víz! A kutatójárművek felszín alatti jégrétegeket találtak a planéta sarki régiójában. Lehetséges, hogy valaha igazi folyók és tavak borították a bolygót, és a felszíni törések és vetődések a régen létezett víztömegek nyomai.
  4. Soha nem esik az eső a Marson. Az időjárása szélsőségesen meleg vagy szélsőségesen hideg. Ennek eredményeként a víz vagy azonnal gőzzé változik, vagy azonnal jéggé fagy.
  5. Havazni azonban szokott! De ez a hó széndioxidból áll, ezért semmiképpen sem javasoljuk senkinek, hogy megkóstolja. A hópihék annyira aprók, hogyha közelről nézné meg őket bárki, akkor hódarának vélhetné.
  6. A homokvihar még egy olyan időjárási jelenség, amit senki sem kedvel. Néha a viharos szelek olyan sűrű porfelhőt kavarnak, hogy a bolygó egészen nagy kiterjedésű területeit is betakarja, így azokat nem lehet megfigyelni. Az ilyen viharok hosszú hónapokig is eltarthatnak.
  7. Senki nem tudja, ki fedezte fel a Marsot. Ezt a planétát az ember ősi idők óta ismeri. Már Krisztus előtt 1570-ben tesznek említést erről a bolygóról.
  8. Nagyjából egy évbe telik elérni a Marsot. Mostanában rengeteget hallani a vörös bolygót célzó emberi expedíciókról. Az ugyan nem valószínű, hogy a közeljövőben szemtanúi leszünk ilyen missziónak, de azt azért megnézhetjük, mennyi idő kellene az odajutáshoz. A Marsra körülbelül nyolc hónap alatt lehetne eljutni, és legalább ennyi idő kellene a visszatéréshez is.

A Mars régi történet. A tudósok remek munkát végeznek a bolygó felfedezésével kapcsolatban, a róla szerzett tudásunk napról napra növekszik. Hagyományos teleszkóp segítségével a bolygót bárki megtekintheti. Az online üzletünkben meg is vásárolhatja az erre alkalmas berendezést. Az egyszerű megfigyelésekhez a 80 mm-es rekesznyílású refraktor vagy a 100 mm-es elsődleges tükörátmérővel rendelkező Newton reflektor a legmegfelelőbb. Munkatársaink mindig készséggel állnak rendelkezésére, és segítenek kiválasztani az Ön igényeinek leginkább megfelelő teleszkópot.

Levenhuk
Február 2021


Tilos az anyag bármilyen jellegű másolatának közzététele bármely információs médiumban és bármilyen formában. Ez cikk a levenhuk.hu aktív hivatkozás feltüntetésével hivatkozható.


A gyártó fenntartja magának a jogot az árak, a termékkínálat és a műszaki paraméterek előzetes értesítés
nélkül történő módosítására, vagy egyes termékek előzetes értesítés nélküli megszűntetésére.