hívjon minket +36 1 260 7979 vagy Kattintson ide ha inkább üzenetet szeretne küldeni

A kosár üres
Ingyen szállítás 30 000 Ft rendelési érték felett.
Élettartamra szóló garancia - tekintse meg a részletes tájékoztatást »


www.levenhuk.hu » Hasznos információk » Mikroszkópia a gyakorlatban

Mikroszkópia a gyakorlatban

Mikroszkópia a gyakorlatbanA mikroszkópia annak a gyakorlatnak az elnevezése, amikor mikroszkóp segítségével objektumokat tanulmányozunk. A mikroszkópia többféle technikát foglal magába. Az egyes technikák bizonyos fajta minták megfigyelésére alkalmasak, az összes mikrostruktúrának az egyszerre történő tanulmányozására azonban nem alkalmasak. A kutatók és tudósok pontosan tudják, miképpen alkalmazzák a mikroszkópia ezen alaptechnikáit és azzal is tisztában vannak, melyik mikroszkóppal tudják az eredményeket a leghatékonyabban elérni a kutatásaik során. A cikk elolvasása után Ön ugyan nem válik a mikroszkópia szakértőjévé, de megismerkedhet bizonyos technikákkal.

A mikroszkópia modern ágai

A mikroszkópia két ága az optikai mikroszkópia és az elektronmikroszkópia. Ez a két ág természetesen további kisebb ágakra bomlik. Ismerkedjünk meg ezekkel az osztályokkal.

Az optikai mikroszkópiaaz alábbi technikákat alkalmazza: világos látóterű és sötét látóterű technika, fáziskontrasztos megfigyelés, differenciál interferencia kontrasztos megfigyelés, polarizációs mikroszkópia, fénylemezes fluoreszcens mikroszkópia, ultraibolyás és infrasugarakat felhasználó mikroszkópia. A mikroszkóp által keltett képek és videók fotografikus dokumentálása és lerajzolása külön technikának számít.

Az elektronmikroszkópia körébe tartozik a transzmissziós mikroszkópia és a pásztázó mikroszkópia.

Ez talán nem is olyan bonyolult dolog, de vajon mit rejtenek ezek a fogalmak?

A világos látótér a leggyakrabban alkalmazott technika. Az áteső fehér fénnyel történő megvilágítással olyan minták tanulmányozhatók, mint az ásványok vékony metszetei, vagy a megfestett állati és növényi szövetek metszetei. Az ilyen mintákat a térhatásúbb kép érdekében ferdén beeső fénnyel is szokták tanulmányozni. A világos látóteres technika nem áttetsző minták, például fémek és ércek megfigyelésése használható.

Asötét látóteres mikroszkópia az olyan élő, nem festett sejtek megfigyelésére alkalmas, amelyeket a világos látóteres technikával nem lehetne látni. Ehhez különleges, sötét látóteres mikroszkópra van szükség, amelyen sötét látóteres kondenzor található.

A polarizált fénnyel működő mikroszkópia során lehetőség van ásványok, fémötvözetek vékony metszetének és egyéb mintáknak a tanulmányozására. Ezt a technikát leggyakrabban kristályszerkezeteknél használják, mivel kettős törésű fényt lehet befogni vele, amelyet hagyományos úton nem lehetne megtenni. A polarizációs mikroszkópia során speciális polarizációs mikroszkópot alkalmaznak.

A modern mikroszkópiás technikákhoz tartozik a fáziskontrasztos technológia is. Nélkülözhetetlen az átlátszó, színtelen objektumok (az élő objektumokat is ide értve) megfigyeléséhez. Ilyenek lehetnek például a nem megfestett állati szövetek, amelyek világos látóteres mikroszkópiával nem lennének láthatók. A fáziskontrasztos mikroszkópia esetében speciális mikroszkópokat kell alkalmazni, hogy a fényhullámok fázisváltozásait be lehessen fogni, amikor azok az aktuálisan vizsgált minta egyes szerkezeti részletein áthaladnak.

A fluoreszcens mikroszkópia azon alapszik, hogy segítségével olyan mintáról lehet képet alkotni, amelynek az atomjai és molekulái magasabb rezgésállapotban vannak. A mintát nagy energiájú fénysugárral világítják meg, ami sugárzást bocsát ki, és ez a sugárzás a szűrőn áthaladva megjelenik az optikai tartományban. Ebben az esetben a megfigyeléshez professzionális fluoreszcens mikroszkópokat használnak.

Sajnos egy ilyen rövid cikk keretein belül gyakorlatilag lehetetlen a mikroszkópia összes technikáját részletesen áttekinteni. Hasznos tudnivalókat a mikroszkópiáról itt olvashat. Ebben a szakaszban a itt olvashat. Ebben a szakaszban a klinikai/laboratóriumi célú mikroszkópokról olvashat. Ha egy kifejezett típusú mikroszkóp érdekli, vagy nem tudja eldönteni, melyiket válassza, akkor hívjon bennünket vagy írjon nekünk. Örömmel állunk rendelkezésére!

Levenhuk
Május 2021


Tilos az anyag bármilyen jellegű másolatának közzététele bármely információs médiumban és bármilyen formában. Ez cikk a levenhuk.hu aktív hivatkozás feltüntetésével hivatkozható.


A gyártó fenntartja magának a jogot az árak, a termékkínálat és a műszaki paraméterek előzetes értesítés
nélkül történő módosítására, vagy egyes termékek előzetes értesítés nélküli megszűntetésére.