hívjon minket +36 1 260 7979 vagy Kattintson ide ha inkább üzenetet szeretne küldeni

A kosár üres
Ingyen szállítás 30 000 Ft rendelési érték felett.
Élettartamra szóló garancia - tekintse meg a részletes tájékoztatást »
A COVID-19 vírus ellenére
a normálisnak megfelelően dolgozunk!


Levenhuk.hu » Hasznos informaciok » Színházi látcső áttekintés: az első színházi látcsövektől a legújabb színházi távcsövekig

Színházi látcső áttekintés: az első színházi látcsövektől a legújabb színházi távcsövekig

Manapság egy stílusos és minőségi színházi távcső elmaradhatatlan kellék egy lelkes színházba, operába vagy koncertre járó számára. Ha gyakran jár élő előadásokra, és még nincs színházi látcsöve, vagy ha szeretne venni egy újat (ez olyan mint a cipő, nem lehet belőle csak egy), akkor ez a cikk hasznos segítség lehet. Ha színházi távcsövet szeretne venni első alkalommal, akkor olvassa el ezt az útmutatót, mivel segítséget nyújt, hogyan válasszon jó színházi látcsövet Számos fontos információt olvashat a színházi látcsövek alapvető műszaki paramétereivel kapcsolatban, és segítséget nyújt, hogy az egyik leggyakoribb színházi látcső kialakítás mellett döntsön (vagy mindegyik mellett, ebből soha nem lehet túl sok!). Ebben a cikkben olvashat arról is, hogy hol lehet színházi látcsövet venni, hogyan, mikor és hol lehet őket használni, és melyek a legjobb ajánlatok a piacon. De először is lássuk, miért lett olyan népszerű a színházi látcső, és áttekintjük a történetét is.

A színházi látcsövek újbóli népszerűségének titka az, hogy a 21. században az operába és a színházba járás újra a jó ízlés jelének tekinthető. Ennek több oka is van a társadalmi és gazdasági tényezőktől kezdve az aktuális divattrendekig bezárólag. De úgy látszik, napjainkban egy új, technológiai megközelítéssel próbálják megoldani azt az időtlen problémát, hogyan tud emberek nagy csoportja mindent látni egy kis és (a legtöbb nézőnek) távoli színpadon. Az emberiség még nem talált fel jobbat, mint a régi öreg színházi távcső, és napjaink színházba és operába járói is kompakt színházi látcsővel felszerelkezve mennek az előadásra – ugyanúgy, ahogy az elődeik is több száz évvel ezelőtt. Ezért érdemes visszatekinteni a múltba, és megvizsgálni néhány tényt a színházi távcsövek történetéből.

A színházi távcsövek rövid története

Az első kétszemes távcsövek két egymáshoz rögzített teleszkópból álltak, a színházi kétszemes távcsövek története a (színházi látcsőként is ismert) úgynevezett színházi egyszemes távcsövekig nyúlik vissza. Ma már nehéz elképzelni, de a 18. század közepén az emberek egyszemes távcsővel a kezükben mentek az előadásokra. Valójában ezek az egyszemes távcsövek nagyon kicsi teleszkópok voltak, de ami megkülönböztette őket, az a megjelenésük volt. A színházi egyszemes távcsövek ízléses kialakításúak, és tökéletesen díszítettek voltak. A legdrágább modellek féldrágakövekkel és drágakövekkel, elefántcsonttal, gyöngyökkel vagy zománccal és általában véséssel voltak díszítve. Azt elmondhatjuk, hogy a színházi látcsövek egyedi megjelenése megmaradt: ez nemcsak egy eszköz, amely közelebb hozza a képet, hanem egy divatos kiegészítő is. A színházi látcsövek kompakt méretüket is örökölték az elődeiktől: az összecsukott egyszemes távcső csupán egy összehajthatott női tükör méretét foglalta el, így a hölgyek egy kézben is magukkal vihették. De az előadást nem lehetett egy szemmel igazán élvezni, ezért további fejlesztésekre volt szükség. A 19. század első negyedében történtek először próbálkozások két egyszemes távcsőből álló egyetlen eszköz létrehozására, de ez nem volt túl sikeres, mivel a két különálló egyszemes távcsövet külön kellett fókuszálni, ami igen kényelmetlen volt. Az elkészült eszköz pedig minden volt, csak nem éppen kompakt. Végül 1825-ben Pierre Lemiere feltalálta a középső fókusz-állító kereket, amely finomította az eszköz megjelenését, és megszületett a színházi távcső. Az optikai kialakításán még kellett javítani, de a külső megjelenése változatlan maradt (egy modern és egy évszázaddal ezelőtt készült színházi látcsövet meg se lehetne különböztetni, ha az idő múlásának jelei nem látszanának a régi modelleken). A színházi látcső képe valószínűleg nem változott, mivel már annyira tökéletes volt, amennyire lehetett.

Early 20th century mother of pearl opera glasses & leather case. The glasses are marked with the name of the vendor 'Ryrie Bros. Toronto'
Sobebunny nyomán (saját munka) [CC-BY-SA-3.0], Wikimedia Commons oldalon keresztül

Lornyon – színházi távcső fogantyúval

A színházi távcsövek egyik hátránya, hogy egyes embereknek nem kényelmes tartani a távcsövet. Ezért a 19. század végén speciális fogantyúk jelentek meg a piacon a színházi látcsövekhez. Később a gyártók elkezdtek a távcső testéhez rögzített fogantyúval rendelkező színházi látcsöveket gyártani. Ezeket az eszközöket nevezték lornyonoknak egy olyan szemüvegtípus után, ami a 19. században igen népszerű volt. Az idő múlásával a fogantyú kialakítása megváltozott és fejlődött. Ma már kapható színházi látcső egyszerű, rövid fogantyúval, középre összehajtható fogantyúval vagy a legkényelmesebb teleszkópos fogantyúval.

A lorgnette with telescopic handle

Hol lehet ma színházi távcsövet venni

A feltalálását követő nagy népszerűségi hullámban a színházi látcsövek széles körben elérhetővé, és gyakran (akár ajándékként is) vásárolt termékekké váltak. Majd a színház és az opera népszerűsége csökkent, mint szabadidős tevékenység, és így a színházi látcsövek népszerűsége is csökkent. Még ma sem lehet csak egyszerűen bemenni egy áruházba és színházi látcsövet venni, speciális boltot kell hozzá keresni. De szerencsére ma már szinte minden megvásárolható az interneten keresztül, ez alól a színházi távcső sem kivétel. Bármilyen ízlésnek megfelelő színházi látcsövet találhat az Amazon és eBay oldalakon, és speciális optikai felszereléseket forgalmazó online áruházakban. A legtöbb modern színházi látcső elfogadható árú és a legtöbb vásárló számára megfizethető. Ha egy autentikus régiséget keres, akkor azt a bolhapiacon vagy gyűjtőktől szerezheti be. De ha szeretné ténylegesen is használni a kétszemes távcsövét, és nem csak vitrinben szeretné tartani, akkor azt ajánlom, hogy vegyen egy újat – megjelenésben lehet hasonlóan lenyűgöző, de jobb optikával rendelkezik és kevesebbe is kerül. Ha szeretne jó színházi látcsövet venni, hasznos, ha elolvassa a színházi látcső tulajdonosok véleményét: mit szeretnek, mit nem szeretnek az adott modellben, és mit szeretnének, ha benne lenne a legjobb távcsövükben. Az internet is a segítségére lehet: több száz értékelést és véleményt olvashat a színházi látcsövekről. De ne feledje, hogy a végső döntést Önnek kell meghoznia. Engedje meg, hogy bemutassam a színházi látcsövek egyik termékvonalát, ami nemrégiben megragadta a figyelmemet.

Levenhuk Broadway 325F színházi távcsövek
Levenhuk Broadway 325N lornyonok

A Levenhuk Broadway sorozata egy új név a modern színházi látcsövek világában. Könnyen megtalálhatja az Amazon oldalon, mivel mindig a legnépszerűbb színházi látcsövek között találhatók, sőt többször vezették is a listát. Ezek a távcsövek ötvözik a klasszikus színházi látcsövek megjelenését a megfelelő minőségű optikával és megfizethető árral. Ez a sorozat öt színházi látcső modellt tartalmaz, amelyek lánccal és beépített LED-világítással vannak ellátva (micsoda remek továbbfejlesztése a hagyományos színházi látcsöveknek!), és öt lornyont tartalmaz, teleszkopikus fogantyúval és LED-világítással, így bizonyosan megtalálja a megfelelő modellt. A távcsövek elérhetők fehér, fekete, piros, arany és ezüst színben, ezüst és arany széllel – így minden ruhához megtalálhatja a megfelelő modellt. A beépített LED-világítás nagyon kényelmes megoldás – nem kell többé a telefonjával világítania, ha szeretné elolvasni az előadás leírását. A távcsövek gyönyörű lánccal vannak ellátva, így a nyakába vagy a csuklójára akaszthatja. A lornyonok teleszkópos fogantyúval vannak ellátva, amely kihúzható vagy összetolható a legkényelmesebb pozíció megtalálása érdekében. A beállítás könnyen, finom mozdulatokkal elvégezhető – a pupillatávolság a hengerek segítségével, a fókusz pedig a fókusz-állító kerék elforgatásával állítható be. A távcsövet tárolása vagy szállítása során óvni kell a víztől, szennyeződésektől és a közvetlen napfénytől. Szerencsére a Broadway színházi látcsövekhez elegáns puha tok és tisztítókendő jár arra az esetre, ha az optikai elemeket meg kellene tisztítani a portól vagy ujjlenyomatoktól.

Számos dolgot megtehet, ha minőségi színházi távcsöve van

Most már ismerjük a színházi látcső történetét, azt, hogy hol lehet beszerezni a legjobbat, hogyan kell használni és megfelelően tárolni, ezért most lássuk milyen eseményeken vehet részt a vadonatúj távcsövével.


Írta catherine az Unprofound oldalon

A 2017–2018-as év színházi és opera évadának néhány fontos premierje:

2017. október 4.: Szergej Prokofjev: A játékos
Karmester: Simone Young Rendező: Karoline Gruber Szereplők: Dan Paul Dumitrescu, Elena Guseva, Misha Didyk, Linda Watson, Thomas Ebenstein, Elena Maximova, Morten Frank Larsen Bécsi Állami Operaház

2017. október 31.: háromrészes előadás MacMillan | McGregor | Ashton
Karmester: Valery Ovsyanikov Bécsi Állami Operaház

2017. december 3.: Alban Berg: Lulu, három felvonásban
Karmester: Ingo Metzmacher
Rendező: Willy Decker;
Szereplők: Agneta Eichenholz, Angela Denoke, Bo Skovhus, Herbert Lippert, Franz Grundheber
Bécsi Állami Operaház

2018. január 28.: Alma Deutscher: Hamupipőke
Karmester: N. N.
Rendező: Birgit Kajtna
AGRANA STÚDIÓ SZÍNPAD| WALFISCHGASSE

2018. február 24.: George Frideric Handel: Ariodante
Karmester: William Christie
Rendező: David McVicar
Szereplők: Sarah Connolly, Chen Reiss, Hila Fahima, Christophe Dumaux, Rainer Trost, Pavel Kolgatin, Wilhelm Schwinghammer
Bécsi Állami Operaház

2018. május 12.: Camille Saint-Saën: Sámson és Delila
Karmester: Marco Armiliato
Rendező: Alexandra Liedtke
Szereplők: Elīna Garanča, Roberto Alagna, Carlos Álvarez, Sorin Coliban
Bécsi Állami Operaház

2018. június 11.: Carl Maria von Weber: Der Freischütz
Karmester: Tomáš Netopil
Rendező: Christian Räth
Adrian Eröd, Camilla Nylund, Alan Held, Andreas Schager, Daniela Fally, Albert Dohmen
Bécsi Állami Operaház

A színházi látcső nem csak a színházban és az operában használható. A színházi látcső igen hasznos eszköz ballett, tánc, élő koncert és minden egyéb előadás megtekintésekor. Ezek a távcsövek kényelmesen használhatók beltéren bármilyen körülmények között, így nagyon hasznosak gyermeke előadásának vagy egy projekt-prezentációnak a megtekintésekor, vagy a fenti listában szereplő előadások megnézésekor. Ahogyan régen is, a színházi látcső ma is egy csodálatos és eredeti ajándékötlet, mivel szeretteinknek örömet szerezni mindig nagyszerű érzés.